Wednesday, May 16, 2012

Refleksi 9: Mengurus Sajian Makanan.

Kanak-kanak perlu menerima makanan yang berkhasiat, bermutu tinggi dan seimbang. Ibu bapa juga perlu terlibat secara langsung dalam program pemakanan ini. Makanan yang tidak berkualiti menjejaskan perkembangan kanak-kanak. Pakar kesihatan dan pendidik sedar dan melatih orang-orang dalam bidang pemakanan ini.

Mengurus Sajian Makanan

kriteria yang perlu diambil kira adalah:

  1. perancangan pemakanan.
  2. prosedur-prosedur perancangan makanana.
  3. pengetahuan dalam pemakanan.
  4. kakitangan pengurusan pemakanan.
  5. pengendalian semasa kanak-kanak makan.

jenis-jenis makanan seimbang
Saranan pengambilan makanan
Pemakanan kanak-kanak termasuk kumpulan makanan yang memberi tenaga (karbohidrat), protein, lemak, vitamin, mineral, serat dan air.

karbohidrat
50%      Metabolik basal
5%        penghadaman makanan
25%      Aktiviti fizikal
12%      Pembesaran tisu
8%        Pembuangan najis.

Protein
Bayi 6 bulan ke atas (2.2g/kg), kanak-kanak 2 g/kg dan menurun sehingga 0.8 g/kg bagi dewasa.

Air
70-75% air di dalam badan.
Bayi mengambil air 10 hingga 15% daripada berat badan orang dewasa mengambil air hingga 4% daripada berat badan.

Vitamin
A                          700-1000 (ug RE)
B1(Thiamine)         1.2-1.4 mg
B2(Riboflavin)        1.4-1.6 mg
B3(Niacin)              16-18 mg
B5(Folancin)          300-400 ug 
B6(Pyridoxine)       1.6-1.8 mg 
B9(Folic Acid)       180-200 mcg
B12                        3 ug

Mineral
kalsium                 800-1200 mg
zat besi                 10-18 mg
magnesium            250-359 mg
zink                      10-15 mg
iodin                     120-150 ug
kuprum                  1.0-1.5 mg
selenium                0.02-0.08 mg
potassium              550-1650 mg
klorida                   500-1500 mg
sodium                   250-750 mg

Kepentingan makanan seimbang
  1. Dapat memberi tenaga yang diperlukan oleh setiap kanak-kanak dalam aktiviti belajar sambil bermain.
  2. Dapat membantu ketahanan badan bagi mengelakkan daripada jangkitan penyakit serta sembuh daripada luka ataupun penyakit.
  3. Ia penting bagi pembinaan badan dan juga pembesaran yang baik.
  4. Memberi bekalan zat nutrient yang penting sebagai simpanan semasa peringkat umur remaja dan dewasa.
  5. Otak dapat berkembang dengan sihat dan cerdas
  6. Menggelakkan daripada penyakit kekurangan zat makanan, pucat dan bantut.

No comments: